Traditionele Chinese Geneeskunde & Shiatsu


01.TCM
02.Diagnose
03.Shiatsu
04.Kruidentherapie
05.Voorbeelden
06.Zwangerschap
07.Moxa
08.Cupping
09.Guasha
10.Hoe vaak een behandeling
11.Kosten

 

01. Over TCM

Traditional Chinese Medicine (TCM) is een duizenden jaren oude traditie die ook heden ten dage zeer actueel en  goed toepasbaar is. TCM is één van de meest competente medische wetenschappelijke systemen in de wereld, gestoeld op een ongestoorde traditie van ontwikkeling. Het wordt door meer dan een kwart van de wereldbevolking gebruikt en is in geheel Oost-Azië de gevestigde geneeskunde en dus niet alternatief. TCM behandelt de oorzaak en de symptomen van de ziekte (ongemak) en is daarom op den duur zeer effectief bij chronische aandoeningen. TCM bevat meerdere disiplines zoals acupunctuur, shiatsu, qi gong, tai chi enz.enz

02.Diagnose

TCM heeft één van de meest verfijnde diagnostische technieken van de wereld. Door het voelen van de pols, het zien van de tong en het gericht stellen van vragen, kan de oorzaak van de verstoring opgespoord worden. De patronen en leefwijze is voor elk persoon zeer individueel. Tevens kan hiermee ook preventief gewerkt worden met voor de westerse geneeskunde nog niet manifeste ziektebeelden, maar waar je wel de ongemakken van voelt.

03.Shiatsu

Shiatsu is een techniek waarbij door middel van vingerdruk wordt ingewerkt op de energiehuishouding van de cliënt. De energie of QI stroomt door het hele lichaam in de meridianen en de organen. Ditzelfde kan ook gedaan worden maar dan door middel van Kruiden formules.

04.Kruiden apotheek en formules

Kruiden heb je in vele soorten. Hiervan kun je kruidenformules maken. In deze formules bevatten ook kruiden die bijwerkingen tegen gaan. De heling is harmoniser. Normaal neem je de kruiden elke dag 3 keer in voor minimaal 28 dagen. Bij verkoudheid ligt het anders omdat dit een acuut is. Hierbij neem je de kruiden elke 2 uur en zo gauw de verbetering ingetreden is nog één of twee dagen  3 keer per dag. Het is niet een standaard therapie maar steeds aan te passen aan wat nodig is op dat moment. 

05.Een paar voorbeelden waar Shiatsu en kruidenformules helpen:

spanning, stress, angsten, fobieën, depressies, hoofd-, schouder- en rugklachten, concentratieproblemen, faalangst, cara, longproblemen, hyperventilatie, allergieën, spijsverteringsklachten, stoelgangproblemen, premenstruele klachten, postnatale depressie, algemene zwakte, vermoeidheid, niet fit voelen, slapeloosheid, enz. Indien nodig wordt er gebruikgemaakt van Moxa en Cupping en kruidenformules en guasha.

Psoriasis ==> De informatie kun je hier als brochure downloaden.
Tinnitus    ==>  hier
Multiple Sclerosis ==> hier

  

06.Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kun je allerlei angsten ervaren over of de foetus goed groeit en of alles normaal is enz enz. maar natuurlijk ook voor de bevalling zelf. Deze angst heeft effect op de foetus en kan zich in de loop van de nieuwe wereldburger openbaren. Dit is voor een groot deel te voorkomen door behandelingen met shiatsu. Gun jezelf een fijne en ontspannen zwangerschap en de baby een gezond leven.

07.Moxa

Bestaat uit het Chinese kruid Artemisia vulgaris (bijvoet). Het is los of gerold in de vorm van staven te gebruiken.
Ook een moxalamp die moxa bevat kan gebruikt worden. Deze wordt bv boven de onderrug gehangen zodat de weldadige warmte naar binnen kan.
Te gebruiken bij : steenpuisten, littekens , reuma en stagnaties(pijn).
Het toepassen van de techniek is voor de client bijzonder aangenaam, weldoend en rustgevend.

08.Cupping

Er worden kleine cupjes gebruikt die op de huid geplaats worden en dan vacuum gezogen worden.
Door het vacuum zuigen worden bloed en qi naar de oppervlakte van de huid getrokken en kun je weer beweging brengen in dat wat vast zit onder de huid en zal pijn minder worden of totaal verdwijnen.
Te gebruiken bij: verkoudheid, vastzittende spieren en spierpijn. Vastzittende nek en schouders door bijvoorbeeld stress.

09.Guasha therapie

10.Hoe vaak?

Bij chronische aandoeningen (langer dan een paar weken aanwezig) is het nodig wekelijks een behandeling van 1 uur te krijgen.
Dit gedurende een bepaalde tijd.
Bij acute aandoeningen  is het nodig om meerdere kortere behandelingen per week te doen.

11.Kosten

De kosten voor een Shiatsu behandeling bedragen € 55,-  per uur.   

De kosten voor een Guasha behandeling bedraagt € 30,- per half uur                    

U kunt op uw ziektekostenpolis zien waar u voor verzekerd bent.
Voor verdere informatie kunt u altijd even bellen of mailen.